Phone Icon 030 688 12 81
Bij spoed 24/7 bereikbaar
ONLINE AFSPRAAK
Nieuw: ons zorgabonnement. Meer informatie
TODO

Schildpadjes op school

In groep 8 van de Fatimaschool in IJsselstein zitten echte dierenambassadeurs. Op vrijdagmorgen om acht uur, meteen als de praktijk open is, komt een vertegenwoordiging van 3 pittige meiden met hun begeleider op het spreekuur. Ze hebben de twee schoolschildpadjes bij zich. Het is ze opgevallen dat de dieren vaak moeten braken.
Al anderhalf jaar leven deze schildpadden in de school. Ze worden dagelijks verzorgd door de leerlingen. Wij hebben ze een dag in de opname gezet waar we ze kunnen observeren. Zij zitten daar met een kunstmatige zon zodat ze lekker opwarmen. Bij onderzoek blijken de dieren wat aan de kleine kant. Zij krijgen dan ook een eenzijdig dieet van gedroogde garnalen zoals dit verkocht is door een dierenwinkel. Schildpadden hebben een aantal dingen nodig om te kunnen groeien en oud te worden. Naast licht en warmte van speciale lampen die de zon nabootsen, ook een compleet dieet en voedingssupplementen (calcium en vitamines).
Die avond komt een van de drie dames met haar vader de dieren weer ophalen. Wij kunnen vertellen dat de klachten hoogstwaarschijnlijk verdwijnen als de voeding en de bak zo veranderen dat ze meer de natuurlijke leefomgeving van de dieren benaderen. Wij zullen daar graag bij adviseren. De leerling heeft zo goed geluisterd naar alle adviezen dat het haar lukt meteen na het weekend al een powerpointpresentatie voor groep 8 te presenteren. Bravo!