Phone Icon 030 688 12 81
Bij spoed 24/7 bereikbaar
ONLINE AFSPRAAK
Nieuw: ons zorgabonnement. Meer informatie
TODO

Reptielen Poep

Ontlasting en ‘urine’ laten ook bij reptielen vaak zien of er iets met de gezondheid aan de hand is. Dat is hetzelfde als bij mensen.

 

Uitwerpselen van de meeste reptielen lijken wel wat op die van vogels.

 

Ze bestaan uit drie onderdelen:

 

1. Een deel ontlasting.

2. Een wit deel vaak bovenop de ontlasting. Dat is een deel urine van vogels en reptielen, het ‘uraat’.

3. Een deel vocht (ook onderdeel van de urine).

 

Deze onderdelen geven veel informatie over de gezondheidstoestand van het reptiel. Direct op het oog is er al verschil te maken tussen de volgende afwijkingen.

1. Diarree, ontlastingsdeel slap en of waterig.

2. Verkleuring van de normaal witte uraten.

3. Teveel vochtverlies.

Ontlastingonderzoek

Als er afwijkende uitwerpselen zijn, kan er verder worden gekeken. In veel gevallen kan dat heel eenvoudig met een zogenaamd ‘natief’ preparaat van de ontlasting. Dat geeft direct veel extra informatie. Dan is het ook nog mogelijk microscopisch onderzoek te doen door een preparaat te maken met diverse kleurstoffen.

 

Het is belangrijk dat de ontlasting van uw reptiel zo vers mogelijk is. De meeste informatie komt dus van ontlasting die direct voor het onderzoek thuis of op de praktijk wordt opgevangen. In verse ontlasting zijn in het ‘natief’ preparaat nog levende parasieten aan te tonen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan zweepdiertjes, eencellige parasieten, de zogenaamde ‘flagellaten’. Een bekende flagellaat bij honden, katten en ook bij mensen is bijvoorbeeld Giardia. De meeste zweepdiertjes gaan binnen 15 minuten buiten het dier dood.

 

Naast parasieten zijn er ook de ‘commensalen’. Dat zijn organismen die in een gastheer leven zonder deze te schaden of ziek te maken. Deze commensalen behoren tot de natuurlijke darmbewoners in een gezond lichaam.

Demonstratiefilmpje

 

Op het filmpje zien we een zwemmende balantidium. Dat is een bewoner van de darmen die weinig kwaad kan als hij als enkeling leeft, wat hier het geval is. Wanneer er veel meer in de darm aanwezig zijn, kan dat een aanwijzing zijn voor zwakte. Zij zijn dan ook vaak schadelijk voor de darmen.

 

Regelmatig onderzoek van verse ontlasting zorgt ervoor dat je er op tijd bij bent als er iets niet in orde is. Zo nodig zijn er dan tijdig maatregelen te nemen. Wij adviseren dan ook tenminste 1 à 2 keer per jaar ontlastingonderzoek te laten doen. Het kost de kop niet en voorkomt veel narigheid achteraf.