Phone Icon 030 688 12 81
Bij spoed 24/7 bereikbaar
ONLINE AFSPRAAK
Nieuw: ons zorgabonnement. Meer informatie
TODO

Leishmania, een serieuze ziekte met vage symptomen

Leishmania komt voor bij honden die in Zuid-Europa zijn geweest, dus in alle landen die op de kaart staan aangegeven. Als een hond eenmaal geïnfecteerd is, kan deze niet meer volledig genezen.

 

kaartje leishmania

Zo’n hond hadden wij laatst in de praktijk. De eigenaar komt bij ons met de klacht dat Guapo veel te rustig is en minder zin heeft om dingen te ondernemen. Hij vertoont plekken op de ellebogen die groter lijken te worden.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Guapo is ooit geïmporteerd uit Spanje en bij de import was de test op Leishmania negatief. We doen tòch een bloedtest op Leishmania, gezien de symptomen. Deze blijkt positief. Het gaat er dus om alert te zijn bij vage klachten. Dieren kunnen in eerste instantie een negatieve bloedtest hebben en toch ziek worden. Dit komt een enkele keer voor, soms jaren later.

 

Symptomen

Leishmania kan, behalve in de huid, in alle organen van het lichaam voor problemen zorgen. De belangrijkste zijn gewrichtsontsteking en een ernstige nierontsteking, die vaak dodelijk is.

leishmania 2

 

Leishmania is een eencellige bloedparasiet die zoogdieren kan infecteren. De infectie vindt plaats door steken van een zandvliegje, dat in Zuid-Europa voorkomt. Leishmania is niet besmettelijk van dier op dier.

 

 

 

 

Behandeling

Met medicijnen is de ziekte onder controle te krijgen, maar in de meeste gevallen is er wel levenslang medicatie nodig.

 

Voorkomen

Er moet voor gezorgd worden dat de zandvliegjes niet kunnen steken! Een speciale halsband (Scalibor®) houdt de vliegjes weg. Als de hond meegaat naar Zuid-Europa dan adviseren wij de aanschaf van deze band.