Phone Icon 030 688 12 81
Bij spoed 24/7 bereikbaar
ONLINE AFSPRAAK
Nieuw: ons zorgabonnement. Meer informatie
TODO

EEN FIJNE VAKANTIE VOOR U EN UW HUISDIER!

Handige checklist en adviezen

 

Als u uw huisdier thuis laat:

Oppas aan huis

Met name katten vinden het vaak fijner om thuis te blijven. Naast vrienden of familie zijn er ook verschillende bedrijven die de service aanbieden om voor huisdieren te zorgen bij uw afwezigheid.

Meer informatie kunt u bijvoorbeeld vinden via

www.holidaylink.com/ of

www.huisoppas.nl/nl/huisoppas-aanvragen/vakantieoppas

Dierenpension

Zorg dat u goed op de hoogte bent van de eisen die het pension stelt (kennelhoestvaccinatie, identificatie, enzovoort).

Behandel uw dier op tijd tegen vlooien en wormen, voor u naar het pension gaat en als u weer thuiskomt van uw vakantie.

Staat uw dier op medicatie, zoek dan goed uit of dit op de juiste momenten gegeven kan worden in het pension.

Veel pensions dient men al heel vroeg te boeken, dus wees er op tijd bij. Laat altijd duidelijke instructies, uw telefoonnummer en de gegevens van uw dierenarts achter en natuurlijk het paspoort met het chipnummer.

Zorg er vooral voor dat de gegevens van de chip bij de databank up to date zijn!

Als u uw huisdier op vakantie meeneemt:

Chip

Gaat u met uw dier buiten Nederland met vakantie, dan is een chip met een Europees paspoort verplicht. Natuurlijk is het ook binnen Nederland verstandig uw hond of kat te chippen.

Enting tegen Rabiës

Enting tegen rabiës is in het buitenland verplicht en deze vaccinatie is ook nodig om Nederland weer binnen te mogen. De enting dient minstens drie weken voor vertrek te zijn gegeven en is drie jaar geldig.

Aanvullende eisen

Invoereisen kunnen per land verschillen. U kunt dit na zoeken op www.licg.nl . Soms zijn bepaalde rassen niet welkom en muilkorven in het openbaar kan verplicht zijn. Zorg dat u op tijd op de hoogte bent van deze zaken.

Vliegvakantie

Neem ruim van te voren contact op met de luchtvaartmaatschappij van uw keuze, zodat u weet wat hun eisen zijn.

Met de auto

Zorg voor een veilige ligplaats. Een hondengordel of reiskennel. Stop minimaal één keer per twee uur om te drinken, even de poten te strekken en de behoefte te doen. Laat het niet te warm worden in de auto en laat uw dieren nooit zonder toezicht achter.

Wagenziekte

Als uw hond of kat last heeft van wagenziekte zijn er aan de balie op de praktijk medicijnen die u kunt geven om dit ongemak voor te zijn. Vraag er naar.

De warmte

Vooral Boxers, Bull doggen en andere kortsnuitige honden hebben snel last van warmte. En honden met een dikke vacht. Er zijn koelmatten in de handel.

De parasieten

In Midden en Zuid Europa komt een aantal parasieten veel voor die bij ons nauwelijks een rol spelen. Maar uw hond kan er wel ernstig ziek van worden.

Een verkorte opsomming:

  • Hartworm. Wordt overgebracht door muggen. Er zijn banden en druppels tegen muggen. Bij thuiskomst tweemaal ontwormen met een maand tussenpoos met een middel tegen hartworm. De verspreiding van hartworm staat op het kaartje!

  • Longworm. Met name in Frankrijk. Wordt overgebracht door opgegeten slakken. Bestrijding als bij hartworm.

  • Vossenlintworm. Wordt overgebracht door het opeten van besmette muizen. Dat is op zich niet zo erg, daar zijn goede middelen voor. Veel erger is dat uw besmette hond of kat -en de vos in de natuur- eitjes verliest waarmee een besmetting plaats kan vinden, ook bij de mens. Als wij die eitjes binnen krijgen ontstaan er zgn. blaaswormen, meestal in de lever en dat kan ernstige ziektes veroorzaken.

Verspreiding van hartworm Verspreiding van vossenlintworm

  • Teken. De bekendste door teken overgebrachte ziekte is de Ziekte van Lyme. Zorg voor een tekenhaakje, een tekenband of tabletten tegen teken. Vraag er de assistente naar.

  • Leishmania. Dit is een bloedparasiet, die veel voorkomt rond de Middellandse zee en die overgebracht wordt door zandvliegjes. Zowel de hond als de mens kan er -blijvend- ernstig ziek van worden. De tekenband beschermt ook tegen de vliegjes.

  • Vlooien. Als u terug komt van vakantie komt er nogal eens een vlooienplaag voor. Een band, druppel of tablet helpt u uit de brand. Wij hebben voor die gevallen ook spuitbussen die vlooienlarven doodt. Dat kan ook preventief want het werkt wel een half jaar.