Phone Icon 030 688 12 81
Bij spoed 24/7 bereikbaar
ONLINE AFSPRAAK
Nieuw: ons zorgabonnement. Meer informatie
TODO

Echo, een welkome aanvulling in onze praktijk

Sinds kort hebben wij onze eigen echo-apparatuur. Voor onze patiënten is dat een hele vooruitgang. Er hoeft niet meer voor iedere echo een afspraak gemaakt te worden met de radioloog.

 

Met echo zijn de verschillende buikorganen vaak nauwkeuriger te onderzoeken dan bijvoorbeeld met röntgenopnames. De meest bekende toepassing is de drachtigheidsecho, waarmee je al heel vroeg kan uitmaken of een dier al dan niet ‘drachtig’ is. Voor medische toepassingen zijn er de buikecho, om afwijkingen in de organen in de buikholte op te sporen en verder de spier- en pees-echo voor het vaststellen van letsel.

Handmatig onderzoek vertelt veel, maar als we meer willen weten geeft een echo extra informatie.

Voorbeeld van echo bij een blaaspunctie

Vocht, zoals urine geeft een zwart beeld op de echo, terwijl de weefsels variëren van grijs tot wit. De foto hiernaast is van de blaas, na het aanprikken voor een urinemonster.

In het filmpje wordt getoond hoe een blaas wordt aanprikt. De punt van de naald is wit op de echo. Met een echo kunnen wij nauwkeurig bepalen waar we prikken. De urine die op deze manier wordt verkregen, kan eenduidig onderzocht worden op bacteriën. Urine die gewoon wordt opgevangen, geeft een onnauwkeurig beeld omdat deze ook bacteriën uit de omgeving bevat.

 

 

 

 

In dit tweede filmpje zien wij opnieuw een blaas, maar nu bevat die iets wat daarin niet thuishoort, namelijk blaasgruis. Let vooral op de ‘sneeuw’ die na schudden naar beneden dwarrelt net zoals in de bekende sneeuwbol.

 

Nieren

Hieronder laten we een echo van de nieren zien. De afbeelding links toont een schematische dwarsdoorsnede van een nier en is dus vergelijkbaar met wat er op de echo te zien is.

 

 

Op deze manier kunnen ook de andere organen in de buik worden onderzocht.

 

Echo is inderdaad een welkome aanvulling in onze praktijk!