Een vergiftiging is beter te voorkomen dan te genezen. Het is dus belangrijk dat uw dier geen giftige stoffen binnen kan krijgen.
Wat is giftig voor hond of kat?
In het algemeen is alles wat voor u giftig is, ook schadelijk voor uw dier. Bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen, schoonmaakmiddelen en medicijnen. Sommige voedingsmiddelen die voor ons onschadelijk zijn, kunnen gevaar opleveren voor uw dier. Medicijnen die voor mensen bedoeld zijn, zijn vaak schadelijk voor het dier.
Diverse tuin- en kamerplanten zijn giftig.
Hieronder staan de belangrijkste vergiftigingen beschreven. Zonder behandeling hebben deze vaak een dodelijke afloop.
Chocolade:
Voor een aantal diersoorten giftig. Toch treedt een vergiftiging meestal op bij honden, omdat de hond het meest geneigd is chocolade eten. Hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger. Ook cacaodoppen – in tuinen als bodembedekking gebruikt – zijn giftig. Chocoladevergiftiging veroorzaakt braken en diarree, hersenverschijnselen – zoals trillen of epileptische aanvallen – koorts, ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen.
Avocado:
Geef uw dier nooit avocado’s of voedingsmiddelen waarin avocado’s zijn verwerkt, zoals guacamole. Avocadovergiftiging veroorzaakt hartspierschade en hartfalen. U kunt bij uw dier sloomheid, hoesten en benauwdheid zien.
Ui-achtigen:
Voorkom dat uw dier prei, bieslook, uien en knoflook binnen krijgt. Ui-achtigen kunnen rode bloedcellen beschadigen en veroorzaken bloedarmoede.
Hond:
Druiven/Rozijnen:
Druiven- en rozijnenvergiftiging veroorzaakt acuut nierfalen. Als de verschijnselen zichtbaar worden, is het veelal te laat om nog te behandelen. Let vooral op met kinderen die nog weleens rozijnen op de grond laten vallen.
Kat:
Paracetamol:
Uitermate giftig, ook in kleine hoeveelheden. Paracetamolvergiftiging veroorzaakt zwellingen van de kop en poten en het zorgt ervoor dat rode bloedcellen geen zuurstof meer kunnen vervoeren. Ook leidt het tot leverschade. Geef uw kat dus nooit paracetamol. Als u denkt dat het dier pijn heeft, neem dan contact met ons op voor controle en geschikte pijnstillers.
Lelies:
Bijzonder giftig. Alle delen van lelieachtigen veroorzaken bij de kat acuut nierfalen. Als de verschijnselen zichtbaar worden, is het veelal te laat om effectief te behandelen. Zorg ervoor dat lelies onbereikbaar zijn voor uw kat. Beter nog: weer lelieachtigen uit huis en tuin, zeker als uw kat ervan houdt om aan planten te knabbelen.
Wat te doen?
Als u het vermoeden heeft dat uw hond of kat iets heeft gegeten wat giftig is, laat het ons dan zo spoedig mogelijk weten. Probeer zo mogelijk een verpakking mee te nemen.
Als het gif kortgeleden is opgegeten, zullen we in de meeste gevallen met een injectie het braken opwekken. Probeer uw hond of kat niet zelf te laten braken met keukenzout. Dat kan nieuwe vergiftigingsproblemen veroorzaken. Als het gif enige tijd geleden is ingenomen, of als uw dier al verschijnselen vertoont, heeft braken geen effect meer. Dan kunnen alleen nog de verschijnselen worden aangepakt. Helaas is het in dat stadium niet altijd mogelijk nog afdoend te behandelen.
Meer informatie over vergiftigingen bij huisdieren kunt u vinden op de website van het LICG