Phone Icon 030 688 12 81
Bij spoed 24/7 bereikbaar
ONLINE AFSPRAAK
Nieuw: ons zorgabonnement. Meer informatie

Vogels

De deur van onze praktijk staat open voor vrijwel alle huisdieren. Honden, katten, knagers en reptielen zijn van harte welkom, maar dat geldt evengoed voor vogels. Dus heeft u een vraag of zorg over uw kip of grijze roodstaartpagegaai? Ons team staat voor u klaar.


Snot bij kippen

Wie houdt er niet van een lekker vers eitje van eigen kip? Kippen zijn makkelijke dieren die veel plezier opleveren, maar ze kunnen soms last hebben van hardnekkige kwaaltjes, waar het zogenaamde ‘snot’ er een van is. Het is van belang goed te beoordelen of het door bacteriële infectie komt of dat ook een tekort aan vitamine A een rol speelt. Bij een infectie kunnen we antibiotica door het drinkwater doen. We moeten de neuzen spoelen en korstjes verwijderen. Daarnaast is het zaak de vitamine A voorziening aan te pakken.

Kalkpoten

Helaas zien we bij hobbykippen vaak zogenaamde kalkpoten optreden. Lelijke poten die tot misvorming kunnen leiden, waar de kip veel last van krijgt. Tussen de schubben van de poten komt korstvorming voor. De kippen gaan de korstjes er zelf afpikken waardoor ze wondjes krijgen. Na het losweken van de korsten kunnen we de oorzaak aanpakken door de schurftmijt, die het probleem veroorzaakt, te bestrijden. Ook het hok en de ren moeten tijdens de behandeling iedere 14 dagen goed worden schoongemaakt. Wij hebben hier de juiste middelen voor.

Uitvallende veren

Een veelvoorkomend probleem bij parkieten en papegaaien is het veren plukken, waardoor lelijke kale plekken ontstaan, tot bloedens toe. Eigenlijk geeft dit gedrag aan dat de vogel zich onprettig voelt. Misschien krijgt hij te weinig aandacht of afleiding, heeft hij een te kleine kooi of zit er een voedingsprobleem achter. Een grondig onderzoek wijst meestal uit wat er aan de hand is. Vaak is er wel wat aan te doen en lost het probleem zich dan van lieverlee op.

Spoedgevallen

Spoed

Bij spoedgevallen is onze praktijk altijd bereikbaar. Zijn onze dierenartsen niet aanwezig, dan krijgt u het telefoonnummer van de spoedkliniek van het EDZ in Nieuwegein.
Lees meer over spoedgevallen