Phone Icon 030 688 12 81
Bij spoed 24/7 bereikbaar
ONLINE AFSPRAAK
Nieuw: ons zorgabonnement. Meer informatie

Knaagdieren en konijnen

Cavia’s, hamsters, maar ook chinchilla’s, ratten of gerbils: het zijn leuke en interessante huisdieren. Omdat het prooidieren zijn, zullen ze het niet zo snel laten merken als ze ziek zijn: dan zijn ze immers kwetsbaar voor jagers. Konijnen zijn officieel geen knaagdieren, maar behoren tot de haasachtigen.


Konijn met oorontsteking

Meestal zijn oormijten de oorzaak van een oorontsteking. Dat zijn kleine beestjes die leven van oorsmeer. De binnenkant van de oorschelp is vies en ruikt onaangenaam. Ook ziet u korsten in het oor. We kunnen de ontsteking goed verhelpen met oormijtdruppels. Bij een middenoorontsteking gaat het om een bacteriële infectie. Aan de buitenkant van het konijnenoor is dan niets te zien. Maar doordat het evenwichtsorgaan is aangetast, zult u uw konijn rondjes zien lopen of zelfs omvallen. Dit type oorontsteking kunnen we goed behandelen met antibiotica. Soms lijkt het een middenoorontsteking, maar is het een ontsteking in de hersenen door een parasiet. Dit vereist een speciale en langdurige behandeling.

Gebitsproblemen bij konijnen

Konijnen die vermageren en het voer uit de mond laten vallen, hebben een gebitsprobleem. Het dier heeft ook pijn. De oorzaken zijn divers en de oplossing varieert dan ook. Een grondig onderzoek zal uitwijzen wat er aan de hand is. We kunnen een gebitsprobleem bijna altijd oplossen. Soms door een kies of tand te verwijderen. Of door scheef gegroeide tanden en kiezen (door botontkalking) bij te slijpen en weer in model te brengen. De tong komt weer vrij en de kiezen prikken niet meer in de wang. Een vrij eenvoudige oplossing voor een pijnlijk probleem.

Hamsters met schurft

Krabt uw hamster zich vreselijk en bijt hij zijn huid stuk? Waarschijnlijk heeft hij schurft door een slechte weerstand, verzorging of voeding. Het diertje krijgt rode plekken die er afschuwelijk uitzien. Binnen 3 weken kan de hele huid zijn aangetast. Anders dan bij andere dieren vallen de haren niet uit, waardoor het huidprobleem pas laat opvalt. Gelukkig kunnen we er toch wat aan doen. Schurft wordt veroorzaakt door schurftmijten. We pakken ze aan met druppels die u rechtstreeks op de huid kunt aanbrengen. De dosering moet uiterst nauwkeurig zijn. Een bijzondere variant is de schurft die speciaal mannelijke hamsters treft. Als er niet onmiddellijk behandeling volgt, loopt het slecht af met het arme dier.

Cavia’s met een verstopte anus

Een naar kwaaltje bij vooral oudere beertjes. De spieren rond de anus verslappen, waardoor de keutels zich ophopen in de anaalzak tot een harde massa. Vaak ziet u een grote bal uit de anus steken. Een raar gezicht natuurlijk en de cavia heeft er veel last van. De oplossing is eenvoudig. Wij zullen u voordoen hoe u de anaalzak kunt uitdrukken. Geen prettig karwei, maar het probleem is meteen opgelost en uw cavia is weer vrolijk.

Cavia’s met buikklachten

Bij cavia’s van zo’n jaar of 4 ontwikkelen zich vaak cystes in de eierstokken. Cystes zijn met vocht gevulde blaasjes. De cavia’s worden dik en verliezen hun eetlust. Soms worden ze ook kaal en plassen ze bloed. Kinderen valt het meteen op dat de cavia niet meer gezellig wil spelen. Gelukkig is er wat aan te doen. De beste oplossing is een operatie waarbij we de eierstokken met de cysten verwijderen. Daarna is het probleem definitief verholpen.

Longontsteking bij ratten

Tamme ratten zijn uiterst vermakelijke en slimme huisdieren. Deze beestjes zijn erg bevattelijk voor longontsteking, zeker als hun kooi op de tocht staat. Uw rat zal echter niet snel laten merken dat hij ziek is. Als prooidier is het in de natuur namelijk belangrijk om geen zwakte te tonen. Ziet u uw rat zwaar en moeilijk ademen, misschien zelfs met zijn bekje open, dan weet u zeker dat het goed mis is! Maak zo snel mogelijk een afspraak met ons als u dat ziet. Wij kunnen longontsteking goed behandelen met antibiotica.

Ratten met een tumor

Ratten staan erom bekend dat ze snel een tumor ontwikkelen. Vooral melkkliertumoren komen veel voor, ook bij de mannetjes. We beoordelen eerst zorgvuldig of een operatie zinvol is. Afhankelijk van het soort tumor en de plaats kan een operatie mogelijk zijn. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Dikke ratten hebben meer kans op een tumor, dus zorg ervoor dat uw rat niet overmatig eet.

Woestijnratjes met epilepsie

Woestijnratten of gerbils hebben weleens last van epilepsie. Ze leggen hun oortjes klapperend in de nek, hun snorharen trillen, ze vallen om en krijgen stuipen. Heel naar om te zien. Mogelijke oorzaken zijn stress of magnesiumgebrek. In een rustige omgeving komt de woestijnrat vaak na een paar minuten wel weer bij zijn positieven. Het is mogelijk de aanvallen te onderdrukken met medicijnen. Mineraalrijke voeding en een gevarieerde inrichting van de kooi helpen ook.

Uw cavia heeft een abces

Een abces is een ophoping van pus in een holte die is ontstaan door een ontsteking, vaak aan het gebit. U ziet een bult die steeds groter wordt. Soms komt er pus uit. Heeft uw cavia een abces, kom dan altijd bij ons langs. Wij zullen het abces draineren: we openen de bult en spoelen de pus uit. Daarna dienen we antibiotica toe. Het is belangrijk om de abces een paar weken open te houden. Zo kunnen alle bacteriën weggespoeld worden.

Spoedgevallen

Spoed

Bij spoedgevallen is onze praktijk altijd bereikbaar. Zijn onze dierenartsen niet aanwezig, dan krijgt u het telefoonnummer van de spoedkliniek van het EDZ in Nieuwegein.
Lees meer over spoedgevallen

Vraag het de dierenarts

Gedraagt uw huisdier zich anders dan anders? Heeft u een vraag over de verzorging, inentingen, voeding of rasspecifieke aandoeningen?  Wij beantwoorden al uw vragen over gezelschapsdieren nog dezelfde dag. Bellen mag ook: 030 688 12 81.