Phone Icon 030 688 12 81
Bij spoed 24/7 bereikbaar
ONLINE AFSPRAAK
Nieuw: ons zorgabonnement. Meer informatie

Katten

Nederland is een kattenland: in één op de vier huishoudens woont een kat. Of zelfs meer dan één. Vroeger waren ze  aantrekkelijk als muizenvangers, maar tegenwoordig waarderen we katten in de eerste plaats om hun gezelligheid en onafhankelijke karakter. Helemaal onafhankelijk zijn ze natuurlijk niet, al vinden ze zelf van wel. Om uw kat gezond te houden is een goede verzorging en regelmatige controle nodig.


Katten met oorontsteking

Een oorontsteking is goed te herkennen. Het oor is rood en gezwollen en heeft donker oorsmeer. Bij een simpele oorontsteking volstaat oorzalf of een pipetje bestrijdingsmiddel in de nek. Bij een middenoorontsteking of ‘loopoor’ is ook het evenwichtsorgaan aangetast en kan hersenvliesontsteking of doofheid het gevolg zijn. Een loopoor behandelen we met antibiotica en eventueel pijnstillers. Bij zeer ernstige oorproblemen kunnen we een deel van het oor verwijderen.

Gebitsproblemen bij katten

Tandsteen is vaak de oorzaak van gebitsproblemen. Deze aanslag kan leiden tot ontstoken tandvlees en zelfs tot uitvallende tanden en kiezen. Wij halen het tandsteen weg, eventueel onder narcose, en trekken zo nodig tanden en kiezen. Ook FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions) zien we vaak in onze praktijk. Hierbij verdwijnen de tanden en komt de zenuw bloot te liggen. Deze pijnlijke aandoening gaan we tegen door de tandkroon (het deel boven het tandvlees) te amputeren.

Oogproblemen bij katten

Het meest voorkomende oogprobleem bij katten is een ontsteking van het bindvlies. Dit is het slijmvlies aan de binnenkant van de oogleden en het oogwit. Wij gaan de ontsteking te lijf met een oogzalf en eventueel antibiotica. Bij rassen met een korte schedel en dus wat bollere ogen, zoals de Britse korthaar en de Pers, zien we vaak een vorm van chronische hoornvliesontsteking. Er is dan een donkere vlek op het hoornvlies te zien. De vlek wordt op den duur dikker en pijnlijk. Als de kat er last van krijgt is operatief ingrijpen geboden. Dit is een heel nauwkeurig werkje waar we speciale apparatuur voor hebben. Daarna is er medicatie om herhaling te voorkomen.

Uw kat heeft een allergie

Korstjes en kale plekjes wijzen vaak op een allergie. Vooral voedselallergie komt vaak voor, waarbij een eiwitsoort meestal de boosdoener is. We kunnen dit vaststellen door uw kat op een hypoallergeen dieet te zetten. Verdwijnen de klachten, maar komen ze terug als u overstapt op ‘normale’ voeding? Dan is de diagnose gesteld. Natuurlijk gaan we dan nog uitproberen welke eiwitsoort uw kat precies niet tegen kan.

Hartproblemen bij katten

Een hartspierverdikking komt bij katten vaak voor (Hypertrofische cardiomyopathie of HCM). Dit kan leiden tot bloedpropjes in de aderen, met verlamming als gevolg. Of uw kat wordt benauwd doordat er vocht achter de longen of in de borstholte komt. Katten zijn meesters in het verbergen van klachten. Daarom is het belangrijk om regelmatig langs te komen voor controle. Genezen zal uw kat helaas niet, maar passende medicijnen maken zijn leven wél een stuk aangenamer.

Katten met suikerziekte

Vooral katten met overgewicht hebben kans op suikerziekte. Door een tekort aan insuline blijft er suiker in het bloed zitten dat eigenlijk bestemd is voor de weefsels en organen. Met een bloedonderzoek kunnen we de diagnose stellen én de juiste regulering van insuline bepalen. Suikerziekte is goed te behandelen met 2 insuline-injecties per dag. Deze kunt u zelf toedienen. Wij leren u graag hoe! Daarnaast is een aangepast dieet belangrijk. Voor de zekerheid kunt u uw kat het beste 4 keer per jaar door ons laten controleren.

 

Nierproblemen bij katten

Oudere katten hebben een grotere kans op nierproblemen. Het kan de oorzaak zijn van wel erg veel slapen van uw oude kat. Een acuut nierprobleem kunnen we genezen, maar met de chronische variant (schrompelnier) zal uw kat moeten leren leven. We voeren onder meer een urine- en bloedonderzoek en bloeddrukmeting uit om de oorzaak te achterhalen. Afhankelijk daarvan schrijven we bijvoorbeeld aangepaste voeding of bloeddrukverlagers voor. Soms zal de kat aan het infuus moeten om extra vocht binnen te krijgen. Wij leren u graag hoe u die zelf aanlegt. Een kat met een nierprobleem kunt u het beste regelmatig langsbrengen voor controle.

 

Katten met een schildklierprobleem

Een kat met een vergrote schildklier maakt te veel van het schildklierhormoon aan. Hierdoor werkt de stofwisseling te snel. Deze aandoening heet hyperthyreoïdie. Uw kat zal zich hyperactief gedragen en overmatig eten. We kunnen de overproductie van het hormoon remmen met medicijnen en jodiumvrije voeding. Genezen is uw kat dan echter niet. Een blijvende oplossing is de schildklier verwijderen. Deze operatie kunnen we goed uitvoeren. De behandeling stellen we in overleg met u vast.

Uw kat heeft een tekenbeet

Teken zijn het meest actief van maart t/m oktober. Deze beestjes kunnen ziektes overbrengen, waarvan de ziekte van Lyme de bekendste is. Ziet u een teek in de vacht van uw kat? Haal hem zo snel mogelijk weg: hoe langer hij vastzit, hoe groter de kans op besmetting. Een teek verwijdert u het beste met een tekentang. Ziet u een rode vlek rondom de beet, maak dan meteen een afspraak. Als u er op tijd bij bent, zijn de organen van uw kat waarschijnlijk niet aangetast. Voor de zekerheid kunt u de teek ook door ons laten controleren op besmetting. De ziekte van Lyme kunnen we goed behandelen met antibiotica.

Uw kat heeft een bijtwond

Bijtwonden kunnen in een mum van tijd ontsteken. Gelukkig kunt u zelf veel doen om een infectie te voorkomen. Knip de haren rond de wond af. Maak een zoutoplossing (1 el zout op 1 liter lauw water) en spoel daarmee de wond goed uit. Breng ten slotte een desinfecterend middel aan. Gaat het om een beet in de borst of een gescheurde ooglidrand? Of is er een tand door de huid gekomen? Maak dan meteen een afspraak met ons. Wij zullen de wond uitspoelen en antibiotica voorschrijven om een infectie te voorkomen. Bijtwonden doen vaak pijn. Daarom geven we ook een pijnstiller mee.

Spoedgevallen

Spoed

Bij spoedgevallen is onze praktijk altijd bereikbaar. Zijn onze dierenartsen niet aanwezig, dan krijgt u het telefoonnummer van de spoedkliniek van het EDZ in Nieuwegein.
Lees meer over spoedgevallen

Vraag het de dierenarts

Gedraagt uw huisdier zich anders dan anders? Heeft u een vraag over de verzorging, inentingen, voeding of rasspecifieke aandoeningen?  Wij beantwoorden al uw vragen over gezelschapsdieren nog dezelfde dag. Bellen mag ook: 030 688 12 81.