Phone Icon 030 688 12 81
Bij spoed 24/7 bereikbaar
ONLINE AFSPRAAK
Nieuw: ons zorgabonnement. Meer informatie

Honden

De hond is een sociaal dier: hij leeft in groepsverband (roedel) met een sociale rangorde. Net als mensen, eigenlijk. Niet zo vreemd dat voor veel mensen de hond een belangrijk onderdeel vormt van het gezin. Er zijn zo’n 350 verschillende hondenrassen en daarnaast natuurlijk de kruisingen en ‘vuilnisbakjes’, met elk hun eigen eigenschappen en eigenaardigheden. Alle honden zijn natuurlijk welkom in onze praktijk. Wij kunnen u veel vertellen over uw hond en hoe u uw huisdier sterk en gezond kunt houden.


Uw hond inenten

Er zijn een paar ziektes en aandoeningen die een groot gevaar vormen voor honden. Dat zijn de hondenziekte, hondsdolheid, parvo, kennelhoest, leverziekte en de ziekte van Weil. Het is dan ook noodzakelijk om uw hond te laten inenten. Zo is uw hond voldoende beschermd. In een hondenpension zijn inentingen verplicht, ook tegen kennelhoest. Als uw hond meegaat naar het buitenland moet hij 3 weken van tevoren zijn ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës).

Oorproblemen bij honden

Krabt uw hond veel aan zijn oren, schudt hij met zijn kop en heeft hij last van veel en onaangenaam ruikend oorsmeer? Misschien heeft hij oorontsteking veroorzaakt door schimmels of bacteriën. Dit is goed te behandelen. We spoelen het oor uit en schrijven een zalf voor met antibiotica en jeukstillend middel en/of oordruppels. Is oormijt de oorzaak, vergeet dan niet de hondenmand en de huiskamer goed schoon te maken. Oormijt verspreidt zich namelijk ook buiten de oren. Zo voorkomt u dat uw hond opnieuw besmet raakt.

 

Honden en hun gebit

Zo’n 80% van alle honden ouder dan 3 jaar heeft last van een tandaandoening, vaak veroorzaakt door tandplak. Poetst u dit witgele laagje niet op tijd weg, dan verkalkt het tot tandsteen. Tandsteen veroorzaakt ontstekingen en dat kan op den duur de vitale organen aantasten en is dus zeker niet onschuldig. Als uw hond een slechte adem heeft, een geelbruine aanslag op het gebit, rood tandvlees en verminderde eetlust, dan is het verstandig om een afspraak te maken. Wij beschikken over uitgebreide, moderne apparatuur voor tandheelkundige zorg. Indien nodig brengen we uw hond onder narcose, waarna we het tandsteen ultrasoon verwijderen en het gebit polijsten. Nieuwe problemen voorkomt u door dagelijks het gebit van uw hond te poetsen.

Staar of oogontsteking bij honden

Door een bacterie, virus of allergische reactie kan een hondenoog ontsteken. Het hoornvlies kan ook geïrriteerd zijn door een aanvaring met een tak of de scherpe nagels van een kat. Het is belangrijk om ontstoken ogen altijd goed door de dierenarts te laten onderzoeken om eventuele blindheid te voorkomen. Bij ontstekingen geven we afhankelijk van de oorzaak druppels, zalf of antibiotica mee. Een andere veelvoorkomende oogaandoening is staar (cataract), een vertroebeling van de lens. Ook bij staar is een goed onderzoek en scherpe diagnose van belang, zodat u weloverwogen voor een oplossing kunt kiezen.

Huidproblemen bij honden

Kale en rode plekjes op de huid wijzen vaak op schurft. Mijten zijn hier de oorzaak van. Vooral puppyschurft komt veel voor, maar volwassen honden kunnen net zo goed last van mijten krijgen. Het gevolg is veel krabben, haarverlies, korsten, bultjes en schilfers. Als we schurft constateren, kunt u die het beste behandelen met speciale shampoo en Advocate-druppels in de nek. Bij hardnekkige schurft, waarbij ook de huid ontstoken is, schrijven we antibiotica voor.

Honden en suikerziekte

Suikerziekte ontstaat door een tekort aan het hormoon insuline. Daardoor blijft er te veel suiker (glucose) in het bloed zitten, wat eigenlijk bestemd is voor de lichaamscellen. Een hond met suikerziekte zal veel plassen, overmatig eten en drinken en tegelijkertijd sterk vermageren. Suikerziekte kan ook leiden tot een troebele lens (staar). De ziekte is goed te behandelen met insuline-injecties, die u 2 keer daags moet toedienen. Wij houden uw hond een dag in de kliniek, waar we om de zoveel tijd bloed aftappen. Zo stellen we de ideale regulering vast. Een juist ‘ingestelde’ hond kan heel oud worden.

Uw hond is gebeten door een teek

In de lente en de zomer is de kans op een tekenbeet het grootst. Teken kunnen gevaarlijk zijn omdat ze ziektes kunnen overbrengen. Trek de teek er meteen uit met een tekentang en houd uw hond de dagen erna goed in de gaten. Als uw hond besmet is, verschijnt er een rode kring rond het gebeten plekje. Andere symptomen zijn vermoeidheid, verminderde eetlust, overgeven, meer drinken en plassen, koorts en kreupelheid. Voor de zekerheid kunt u de teek meenemen naar de praktijk. Wij kunnen hier dan testen of deze de ziekte van Lyme met zich meedraagt. Een besmetting is vaak goed te behandelen met antibiotica.

Cushing bij honden

Zichtbare symptomen zijn een dikke buik, een dunnere huid met minder haar, veel hijgen, meer eetlust, veel plassen en drinken, huidproblemen en een verminderde conditie. Cushing ontstaat als de bijnier te veel cortisol aanmaakt. Dit is een ‘stress-hormoon’. Bij een overproductie aan cortisol wordt het afweersysteem van de hond aangetast. Cushing ontstaat door een tumor in de bijnieren of in de hypofyse (hersenaanhangsel). In sommige gevallen is het een gevolg van te lang toedienen van bepaalde medicijnen. De bijniertumor kan operatief worden verwijderd wat direct voor een spectaculair effect zorgt. In sommige gevallen kunnen medicijnen ook een oplossing zijn.

Spoedgevallen

Spoed

Bij spoedgevallen is onze praktijk altijd bereikbaar. Zijn onze dierenartsen niet aanwezig, dan krijgt u het telefoonnummer van de spoedkliniek van het EDZ in Nieuwegein.
Lees meer over spoedgevallen

Vraag het de dierenarts

Gedraagt uw huisdier zich anders dan anders? Heeft u een vraag over de verzorging, inentingen, voeding of rasspecifieke aandoeningen?  Wij beantwoorden al uw vragen over gezelschapsdieren nog dezelfde dag. Bellen mag ook: 030 688 12 81.